דיאלוג רב תרבותי ברשת אורט
כדי להטמיע את ערכי הסובלנות והנתינה ולבסס את הקשרים בין החברה היהודית לערבית, מקדמת הרשת תכניות שעוסקים בסוגיית החיים המשותפים תוך יצירת פלטפורמות משותפות של מעורבות ותרומה לקהילה. הגיוון הקיים בקרב אוכלוסיית התלמידים ברשת אורט מהווה הזדמנות לקידום דיאלוג שוויוני ועשייה חברתית הבונה שותפות וסולידריות חברתית בין קבוצות. בהתאם לכך אנו מקדמים בשנים האחרונות את הפעילויות הבאות: – מפגשים קבועים בין צוותי חינוך ותלמידים יהודים וערבים בבתי הספר של הרשת.
– דיאלוג בין תלמידים סביב סוגיות של חיים משותפים במסגרת תוכניות מנהיגות רשתיות.
- למידת עמיתים ועשייה משותפת בין קבוצת המתנדבים אחר יב’ מבתי הספר היהודים ומשתתפי תוכנית נעמ”ה בחברה הערבית.
– תכניות משותפים של תלמידים ערבים ויהודים בערים מעורבות לקידום נושאים משותפים על סדר היום העירוני.
– שילובם של מתנדבי שנת השירות של אורט-בינ”ה בבתי ספר ערבים ברמלה ובלוד, שם נעשית פעילות של חיים משותפים כחלק מהשגרה הימיומית.
חיים משותפים הוא שם כולל לשלוש התכניות הבאות:
מפגשים
חיים משותפים – מפגש תלמידי אורט חולון עם תלמידי אורט רמלה ערבי
נועה כהן, שאנל דאבוש, ג’ניפר מיסיק – כתבות צעירות מכיתה יא’ באורט
חולון, הצטרפו למפגש של פרויקט “חיים משותפים” וסיקרו את המפגש –
שתי הכיתות (אורט חולון ואורט רמלה) התחלקו ל3 קבוצות. המפגש מתנהל רובו בעברית אך יש מדריכה המסבירה לתלמידים בשפה ערבית. זהו חלק מפרויקט “חיים משותפים” שמתקיים זו השנה השביעית בבית הספר וכל מטרתו היא להביא לשיח ולדו קיום בחברה הישראלית. הפעם, התארחו תלמידי אורט רמלה ערבי אצלנו בבית הספר.
בתחילת המפגש התקיימו מספר משחקי שמות על מנת להכיר אחד את השני וכל תלמיד אמר את שמו ועשה תנועה כלשהי וכולם אומרים את השם ועושים את התנועה אחריו. כל אחד זורק מספר פתקים עם השם שלו למרכז המעגל וכל אחד אוסף פתקים- המטרה היא שלכל אחד יהיה את כל הפתקים עם השם שלו, הם מבצעים “סחר חליפין”, במידה ומישהו רוצה לקבל את הפתק עם השם שלו הוא צריך למסור מידע על עצמו לילד עם הפתק.
אח”כ כל תלמיד קיבל מדבקות והם היו צריכים לכתוב את שמם בכמה שיותר שפות, בין לבין, הם מדברים אחד עם השני ומספרים עוד על עצמם.
הקשר בין המנהלים ואנשי הצוות הוא קשר חזק וכך גם הקשר בין התלמידים.
המדריכות מגיעות מארגון בינה- תנועה ליהדות חברתית. בהמשך המפגש המדריכות פיזרו תמונות שונות על הרצפה וכל תלמיד היה צריך לבחור תמונה שהוא מתחבר אליה ואיך זה קשור לזהות שלו.
התלמידים התחלקו לקבוצות וכל קבוצה ציירה את הדברים שהם אוהבים: ים, מדינה שאוהבים, רוצים להיות בה ועוד.
הם עשו מסלול מבית של אחד התלמידים למקום שמישהו אחר אוהב- ים והפליגו להודו- מדינה שאחד מהם רוצה להיות בה שמעניינת אותו. ומשם לאוקראינה- שורשיה של אחת התלמידות.
לקראת סיום המפגש כל תלמיד זורק מילה על איך שהוא הרגיש במהלך הפעילות: “חוויה, חברים, חדש, כיף.”
התלמידים ציפו למשהו מסוים אך הופתעו לטובה. המדריכות סיכמו את המפגש והופתעו מאוד משיתוף הפעולה של התלמידים השונים.רצינו לברר כמה פרטים עם אחת התלמידות מאורט רמלה
-מדוע את עם כיסוי ראש?
” כל משפחה חשובה לה הדת בצורה שונה. יש כאלה ששמים ומורידים , מי שרוצה שמה זה לא קשור לגיל.”
האם נהנת מהמפגש?
כן היה כיף מאוד. נהניתי, הכרתי המון חברים חדשים. אהבתי איך שכולם מתחברים. (עדן מרמלה) תלמיד אחר מרמלה מספר שלמד דברים חדשים והכיר אחד את השני לעומק.
תומר מאורט חולון מספר “שנהנה מאוד, הייתה כימיה הרבה נושאי שיחה משותפים.. למדתי שבמשפחה הערבית יש הרבה ילדים.. שהשם אחמד זה שם מאוד נפוץ.”
“יש הרבה נושאי שיחה, נהניתי ולמדתי דברים חדשים.” אמר לנו ריף מאורט חולון.